Prof. Dr. Zekai Özdemir
1. Türkiye ekonomisinin pandemi dolayısıyla görülen en önemli problemi üretim problemidir. Gerek imalat gerek tarım ve gerekse sanayi sektörünün üretim strateji oluşturulmadığı takdirde sorunlar hem kar topu gibi büyüyecek hem de sosyal hayata olumsuz olarak etki edecektir. Ülke politika yapıcıları para politikası üzerine konuşmaları bırakıp reel ekonomi üzerinde teni yol haritaları çizilmediği takdirde ekonomi politikasının yetersizliği siyasal yapıyı da negatif etki yapmaktadır. Faiz-döviz kuru ve enflasyon üzerine açıklamalar Türkiye ekonomisine anında etki yapmasının temek nedeni de reel ekonominin temel taşlarının pandemiden dolayı yerinden oynamasıdır.
Bu taşlar yerine koyduğu takdir siyasal yapıya olan güvensizlik unsuru da ortadan kalkar. Bunun için ilk yapılacak iş şudur; Nasıl bankacılık düzenleme üst kurulu varsa, her sektör için de bir üst kurul oluşturulmalı ve bu üst kurul firmaların bütün üretim, finans ve yapısal problemlerine yönelik raporlar hazırlayarak, çözümler geliştirmelidir. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan firmalar bu üst kurulun kontrolüne alınarak yönlendirilirse reel ekonomi orta vadede kendini toplar.
Şayet üretim ve verimlilik kontrol altına alınamazsa enflasyon kaçınılmaz olacaktır.
Tekrar ifade edilirse ekonomin karar alıcıları para piyasası ile ilgili söylevlerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır.
2. Siyasal politikanın en önemli problemi ise söylem krizidir. Yani siyasiler yeni seçim atmosferine girdiği andan itibaren artık beyaz toplum, yolsuzluk, yoksulluk gibi vatandaşlarının bire bir yaşadığı problemleri değil, yeni siyasal ve ekonomik politikalardan konuşmalıdır. Vatandaşın kayıp ettiği çoşku ve heyecana tekrar hayat vermek gerekir. Bunun için yeni politik söylevin huzur, sevgi veya erdemli toplumun üzerine oturtmalıdır.
Bu manada huzur veya erdemli toplumun ekonomi, eğitim ve sağlık politikası üzerinde seçmene reel, somut söylevler yapılmalıdır. Şiir toplumundan şuur toplumuna geçişin önü böylece açılmalıdır. Bu bir anlamda hareket demektir ki vatandaş bu hareketi bekliyor.
3. Türk insanı gerek televizyonda gerek sahada aynı simaları görmekten usandı ve rahatsız olmaya başladı. Bu nedenle seçim öncesinde yeni aydın dürüst ve çalışkan, menfaattenperestlikten uzak, ideolog olmayan fakat ideali olan teknik ve bürokratların iş başına getirilmeli.
Buna ilave olarak siyaseti meslek edinmiş siyasilerden ülkenin yüzünü kurtarmak gerekir. Bir başka söylemle yirmi yıldır parlamento ve bürokraside olanların mutlaka tazelenmeli ve yeni kanların iş başına getirilmesi gerekir.
4. Türk insanın yüreğini acıtan en önemli unsur ekonomik gibi görünse dahi en canını acıtan şeyin adalet sisteminde meydana gelen sıkışmalardır. Bu bir anlamda karar alıcılara güven duygusunu tazelemek için gerekli görülen bir problemidir.
5. Siyasetin son zamanlarda boynuna takılan karanlık olayların zincirinden kurtarmak Türkiye’nin bir diğer problemidir.
Yorumlar