Ana içeriğe atla

Türk Konseyi (Türk Keneşi) III. Zirvesi Vesilesiyle Türk Birliği Fikri Üzerine Notlar


17 Ağustos 2013

15-16 Ağustos 2013 tarihlerinde Azerbaycan'ın Gebele (Rusların ünlü radar istasyonu da buradadır) şehrinde toplanan III. Türk Keneşi, Mısır'da elim kıyımların yaşandığı döneme denk gelmesine rağmen, Türk dünyasında pozitif adımların atılabileceğine dair umutlarla yüklü olarak toplandı. Zirvenin ana gündem maddesi Keneşi oluşturan şimdilik 4 ülke (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye) arasında ulaşım ağlarının geliştirilmesi oldu. Türkiye ile Türk dünyası arasında doğrudan bir sınır olmaması rağmen (Nahçivan dışında) ulaştırma altyapısının geliştirilmesi konusu, üye ülkelerin ortak tarih ve uygarlık temelleri dikkate alındığında hayli dikkat çekici.

1992'den itibaren başlayan Türk Zirveleri,  ilk yıllarda, şu anda potansiyel üye olarak adları geçen ülkelerin de (Türkmenistan ve Özbekistan) devlet başkanları düzeyinde etkin katılımıyla gerçekleşiyordu. Bu yıllarda  Türkiye'nin sosyalist sistemden yeni çıkmış ve aniden bağımsız oluvermiş bu dünyaya karşı yaklaşımı duygusallık temelinden kurtulamıyordu. Aniden bağımsızlık olgusu, hem Türk cumhuriyetleri, hem de Türkiye için bu yıllarda geçerli idi. Bir öngörü, hazırlık, strateji temelli yapılanma olmaksızın bu dünyaya yönelen Türkiye, iç istikrarsızlıkla dolu kendi gündemine bakmaksızın "abi" rolü oymak isteyince ve Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan bu coğrafyayı yeni arka bahçesi olarak görme hayalerine kapılınca (plânsız bir şekilde bahçeyi tımar etme arzusu da bunun cabası oldu) 1996'dan sonra hem zirve toplantılarının toplanma aralığı uzadı, hem de şu anda bayrakları zirvelerde sembolik olarak var olan iki ülke böyle bir birliktelik ruhundan hızla uzaklaştı.

1990'ların başında ortaya çıkan "Adriyarik'ten  Çin Seddi'ne Türk Dünyası" söyleminin 3-5 yıl geçmeden büyük bir yara almasına neden olan en önemli unsur kuşkusuz, Özbekistan'la Türkiye'nin bağlarının neredeyse kopma noktasına gelmesi oldu. Daha sonra yaraları sarma adına yapılan her çeşit tedavi yöntemi "Kerimov" faktörünün bilinçli soğuk duruşu nedeniyle sonuçsuz kaldı. Önceki günkü zirveye Başbakan Yardımcısını (Dışişleri Bakanları toplatısına da Türkmenistan'ın Bakü büyükelçisi katıldı) göndererek iştirak eden Türkmenistan'da yumuşama sinyalleri belirirken, Özbekler hala aynı katı tutumlarını sürdürmeye devam ediyor.

Özbekistansız bir Türk birliği şimdilik 2009'da Nahçivan anlaşmasıyla faaliyete geçen bu zirvelerin en önemli genişleme sorununu oluşturuyor. Zira, Tacikistan'ın da dahil edilmesiyle ortaya çıkan Orta Asya coğrafyasında, devasa nüfus ve doğal kaynak zenginliği şöyle dursun, Azerbaycan dışında her Türk cumhuriyeti ile ortak sınırı olan tek ülke Özbekistandır.

Bu kadar merkezi role sahip bir ülkenin katkıları olmaksızın, Aktau, Türkmenbaşı ve Bakü arasında denizyolu seferlerinin artırılmasıyla oluşacak  bir ulaşım ağı  geliştirme fikrinin iktisadi etkinliği sınırlı olacaktır. Üstelik ABD ile Andican'daki  Mısır benzeri yapılan katliamın ardından yolları ayrılan Özbekistan, demokratik fikirlere karşı mesafesini korumaya şimdilik devam etmektedir. Bu anlamda, mevcut statükoyu veri kabul ederek mega projelerle bu ülkenin ikna edilmemesi durumunda Zirveler beklenen amaçların ortaya çıkmasını zayıflatacaktır.

Kars-Tiflis-Bakü (KTB) demir yolu bağlantısının (2014'te faaliyete geçmesi planlanmakta) Orta Asya'ya demir ve kara yolu bağlantısı kurularak uzatılmasının Ulaşımda ikinci perdeyi oluşturduğu düşünülürse, Demirden İpek Yolu fikri yine atkinlik kaybına maruz kalabilir.

Özbek ve Kırgız sınırında yaşanan tatsız olaylar nedeniyle Kırgızistan'a geçiş güzergahının Özbekistan tarafından tek taraflı kapatılması da dikkate alındığında bu iki ülkenin aynı Konsey (Keneş) etrafında buluşma olasılığı zayıflamaktadır.

Büyük resme bakınca, 5 milyon km.ye yakın coğrafi alanı, 1.5 trilyon dolara yakın GSİH'sı, 140 milyon kişiye baliğ insan potansiyeli ile ortaya çıkma potansiyeli olan Türk Birliği fikri için daha çok çalışılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Diğer yandan, ünlü iktisatçı Balassa, ABD'nin iç entegrasyonu için 100 yıllık bir zaman diliminin geçtiğini ifade ederek, entegrasyonların öyle kısa zamanda ortaya çıkamayacağını vurgular. Aynı kurgu, halk tabiriyle, şimdilik "her tarladan bir kesek" profili ile dikkat çeken ve yönetici elitlerin kişisel çıkar maksimizasyonu etrafında şekillenen Türk Dünyası ülkeleri için de yapılabilir.

Buna rağmen umutlu olmak için pek çok neden, Türk Konseyi için de bulunmaktadır. KTB'nin realizasyonuna az kalmış olması, BTC gibi bir zamanlar "hayal" olarak nitelenen projenin hayata başarıyla geçmesi, 7 milyar dolar tutarında ve %80 oranında finansmanının Bakü tarafından karşılanması öngörülen Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı (TANAP) projesi gibi stratejik mevzuların gündeme gelmesi bu umutlu olmanın bazı sacayaklarıdır.

Entegrasyon fikrini kalıcı kılacak başka bir unsur ise, Türkiye'de 2,5 milyar dolara ulaşan Kazak sermayesi ile Azerbaycan petrol şirketi SOCAR'ın 5 milyar dolar tutarında Star rafinerisi inşa faaliyetleri etrafında şekillenmektedir. Bu eksende artık Türkiye'den Türk dünyasına tek taraflı bir sermaye akımı yerine ters akımların da dev adımlarla ilerlediğinden söz edilebilir.

2012 itibarıyla, Türkiye-Türk cumhuriyetleri arasındaki ticaret hacminin 9.5 milyar dolara ulaştığı, Azerbaycan'da   5 milyar dolarlık, Kazakistan'da 2,5 milyar dolarlık Türk sermayesinin varlığına 2010 yılına kadar bu ülkelerde Türk müteahhitlerinin toplam 54 milyar dolarlık projeyi hayata geçirdikleri düşünüldüğünde ise, umutların artması için pek çok başka faktörün varlığından bahsedilebilir.

Sayıları 10 binleri bulan Türkiye'de/Türk okullarında ve Türk cumhuriyetlerindeki üniversitelerde eğitim görmüş insan sermayesi ise Türk Birliği fikrinin insan harcını teşkil edecektir. Türkiye'nin bölgeye yönelik politikalarının, milenyumun başından itibaren duygusallıktan sıyrılmaya başlaması ve proje temelli olarak inşa edilmeye çalışılması da "abi"nin kendini yeniden tanımlama çabasından başka bir şey değildir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Nezihe Bükülmez (Hayatı ve Şiirleri)

  YASAR NEZIHE BÜKÜLMEZ (Yaşar Nezihe Hanım) (17 Ocak 1880 - 5 Kasım 1971) İstanbullu şair, altı yaşındayken annesini kaybeder. İzin almaksızın bir yıl süreyle okula gittiği için babası tarafından evden kovulunca okuldan ayrılmak zorunda kalır. Üç kez evlenir. Üç oğlundan ikisini yitirince, kendisini hayatta kalan tek oğluna adar. Küçük yaşta şiir yazmağa heveslenir. İlk şiirleri “Malumat ve Terakki” ile “Nazikter” dergilerinde Mazlume, Mahmure, Mehcure imzalarıyla yayımlanır. İki kez intihara kalkışır. Şiirlerinde ekmek mücadelesini dile getirdi ve dönemin toplumsal sorunlarına eğildi. Ezilen insanların sorunlarını kendi sorunu olarak gördü; işçiye ve eylemlerine sahip çıktı ve bu nedenle işçi eylemlerini destekleyici şiirler de yazdı. Amele Cemiyeti’ne üye oldu. Şiirlerine el konulan ilk kadın şairdir. Şiirleri Kadınlar Dünyası Dergisi'nde sıkça yayınlandı. Şarkılar da yazdı. 17 sene Esirgeme Derneği’ne iş işlemiş. Şark Eşya Pazarı’nda(1), Darphane'de çalışmış. Hi

Dünyanın Tüm Bayramları Geri Dönülmezdir!

Dünyanın Tüm Sabahları adlı ünlü film, sinema, müzik, estetik ve aşkı buluşturur. 17. yy sonlarında Fransa’da, sarayda başlayan filmde saray müzisyeni, büyük bir salonda kederli bir halde öğrencilerine ders verirken mutsuz bir ruh hali ile konuşuyor. Çok saygı duyduğu ustasından söz etmeye başlıyor. Büyük bir viyola sanatçısı olan ustası, karısının ölümünden sonra çiftliğindeki kulübede inzivaya çekilmiş halde iki kızıyla yaşamıştır. Bazen karısını yanında hayal eden, ona aşkını koruyan ustası, saraydan aldığı teklifi düşünmeden ilkeleri uğruna geri çevirir. Bu ilkeler, saray müzisyenliği yapmamak, müziği sarayın emrine sokmamak, müzikte şan-şöhret aramamak gibidir. Bir gün genç bir müzisyen gelir yanına ve onu eğitmeyi belli şartlarla kabul eder ama genç, ustasının ilkelerini çiğner ve saraya müzisyen olur. Film, günümüz insanına ve ahlaki tercihlerine atıfta bulunuyor, yaşama nasıl bir anlam vereceğimizle ilgileniyor. Ne için yaşadığımız veya çalıştığımızı, sanatı neden ve kim için y

Türkiye’nin Ekonomik Yüz Yılı: Temel Dinamikler ve Gelişmeler

  Mehmet Dikkaya   Künye: Mehmet Dikkaya, “Türkiye’nin Ekonomik Yüz Yılı: Temel Dinamikler ve Gelişmeler”, Türk Yurdu , Ağustos 2023, ss. 16-22. Türkiye ekonomisinin yüz yılında birçok temel değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Sektörel ve yapısal bazda meydana gelen bu değişimin bir sonucu olarak yüz yıl sonunda ekonomik açıdan bambaşka bir manzara ortaya çıkmıştır. Yüz yıl öncesi ve yüz yıl sonrası karşılaştırmasında hayal edilen bir ekonomik yapının varlığından söz edilemez. Lakin içinden geldiğimiz coğrafya ve dezavantajlı bir başlangıç seti oluşturan tarihsel arka plan düşünüldüğünde bu manzara küçümsenmeyecek bir ilerlemeye tekabül etmektedir. Bu savı ispatlamak için evvela önceki yüzyıllardan kalan mirasa odaklanmak yerinde olacaktır. Osmanlı’dan Kalan Miras Osmanlı’nın klasik döneminde (1300-1600) iktisat ve siyaset dengesini koruyup geliştiren bir düzene sahip olduğu, toprak, esnaf sistemi ve ticaretin birey, toplum ve devletin ihtiyaçları arasında dengeyi kurmaya odaklandığı a